keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tina: Kiusaamisen jälkihoidon tärkeydestä

"Kaikkein tärkeintä oli tulla kuulluksi ja ymmärtää, että nyt voin itse vaikuttaa omaan tilanteeseeni."
Näin sanoi yksi Valopilkun jälkihoidon piirissä ollut nuori nainen jokin aika sitten. Hänen sanansa jäivät mieleen, koska niihin kiteytyy hyvin kiusaamisen jälkihoidon merkitys. Jälkihoito auttaa käsittelemään kiusaamiskokemukseen liittyviä tunteita, antaa tukea kiusaamisen jälkiseurausten purkamiseen sekä kannustaa tulevaisuuteen suuntautumisessa ja omien unelmien toteuttamisessa.
Kiusaamista kokeneelle ihmiselle yksi tärkeimmistä ja suurimmista asioista, mitä hän kokemuksensa jälkeen joutuu tekemään, on rakentaa oma identiteettinsä uudelleen. Kuka olen, jos en olekaan se "surkimus", "tyhmä" tai "mitätön", mitä olen vuositolkulla saanut kuulla olevani? Kuka olen, kun en ole se avuton ja aina sivuun jäävä hiljainen? Matka omaan itseen voi olla pitkä tai lyhyt, joku löytää todellisen itsensä helpommin ja toiselle itsen löytämiseen vievä tie on mutkikkaampi ja kuoppaisempi. Kuljettava tie suoristuu usein huomattavasti, kun saamme mahdollisuuden tukeen ja omien ikävien kokemusten läpikäymiseen asiaa ymmärtävän ihmisen kanssa.
Jokaiselle kiusaamista kokeneelle on mahdollista löytää itsestään vahvuuksia ja kohdata itsensä uudelleen jälkihoidon kautta. Kiusaamisen jälkihoito on tärkeää, koska se avaa ihmiselle mahdollisuuden jättää ikävät kokemukset taakseen ja suuntautua elämässään eteenpäin. Eteenpäin voi suuntautua vain, jos ei ole liian suurta taakkaa kannettavaan. Voimme pärjätä, vaikka kannamme taakkaa, mutta jotta todella selviydymme ja voimme elää täysipainoisesti, meidän on voitava jättää se kaikista painavin reppu sivuun. Meidän ei tarvitse jäädä uhriksi koko loppuelämäämme, vaan meillä kaikilla on oikeus nauttia elämästämme, tulla arvostetuiksi sellaisina kuin olemme ja olla kunnioitettu jäsen yhteisössämme!
Kiusaamiskokemus tulee ehkä aina olemaan osa identiteettiämme. Mutta sen ei tarvitse olla muuta kuin vain osa jo menneitä kokemuksiamme. Kun onnistumme purkamaan kokemuksen hyvällä tavalla, sen ei enää tarvitse vaikuttaa tulevaisuuteemme ratkaisevalla tavalla. Kiusaamisen jälkihoito kannattaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti