torstai 21. huhtikuuta 2016

Raunamaija: OLLAAN KAVEREITA! ensimmäinen blogikirjoitus (OLLAAN KAVEREITA!™)

OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmän pilottivaihe on edennyt huhtikuuun 2016 loppuun. Uskomaton, monia nousuja ja laskuja sisältänyt matkamme on ennättänyt sinivuokkojen orastavaan kukoistukseen. Miten jakaa kaikki nämä tunteet ja kokemukset?
Kiteytän sen lauseeseen: Kiitos kaikille!
Ilman teitä, hyvät Valopilkun Tina ja Saija; Harjulan Setlementti ry:n Ari, Riku ja Tuuli sekä muu henkilökunta; Lounaan ja Niemen päiväkotien ihana henkilökunta ja loistavat lapset, ei olisi OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmää eikä tätä matkaakaan! 
Ja mihin sitten päädymmekään lopulta? Uskon, että ainakin askelen verran kohti parempaa maailmaa vailla kiusaamista, sen rujoa ja rumaa olemusta, joka ei tahdo kenellekään mitään hyvää.
Kun olen nyt saanut työskennellä taas yli vuosikymmenen jälkeen 3-6-vuotiaiden lasten kanssa, huomaan jälleen kerran sen, kuinka pyhää lapsuus on, kuinka kallisarvoista ja varjeltavaa. Ja tässä olemme avainasemassa me aikuiset: meidän tehtävämme on suojella, varjella, rakastaa ja ohjata lapsiamme. Sekä myös luottaa lapsen intuitiiviseen kykyyn tuottaa vastauksia, jotka ns. yksinkertaisuudessaan loksauttavat auki minunkin leukani kerran toisensa jälkeen. Kuinka tervehdyttävää!
Me aikuiset sorrumme usein siihen, että olemme oikeassa. Ihan periaatteen takia. Kun sitten menee lapsen tasolle, ihan fyysisesti polvilleen tai lattialle istumaan, keskustelee lapsen kanssa silmätysten ja kuuntelee mitä lapsi puhuu, jollakin ihmeellisellä tavalla hänen näkökulmansa maailmaan ja varsinkin omiin asioihinsa, kokemuksiinsa ja tuntemuksiinsa on monesti enemmän järkeenkäypää kuin meidän aikuisten. Mitä me tunnumme kadottavan kasvaessamme aikuisiksi?
En tiedä, mutta sen tiedän, että tämän viime syksystä alkaneen yhteistyövuoden Harjulan Setlementti ry:n Lounaan ja Niemen päiväkotien kanssa olen saanut itselleni, näin itsekkäästi ajateltuna, jotain todella tärkeää; lapsuuttani aikuisen näkökulmasta. Ja vanha sanonta: Kun antaa nin saa, on osoittanut itsensä NIIIIIN paikkaansapitäväksi jälleen kerran. Annetaan ja saadaan, hymy ja hali päivässä vaikka näin aluksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti