keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Tina: Sosiaalinen peili

Kouluissa toiset oppilaat ja työpaikoilla työyhteisömme toimivat meille jokaiselle peilinä ja vaikuttavat identiteettimme rakentumiseen sekä johtopäätöksiin, joita itsestämme vedämme. Peilin kautta voimme nähdä kuvan itsestämme sellaisina kuin olemme, sekä kuvan meistä suhteessa toisiin ihmisiin. Sosiaalinen peili voi kertoa asioita, joita emme ehkä kotipeilistämme niin hyvin näe. Se voi näyttää uusia puolia sosiaalisesta minästämme ja siitä, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin, sekä siitä, kuuntelemmeko toisia, annammeko tilaa myös toisten näkökulmille ja arvostammeko toisia ihmisiä ja sitä, mitä he voivat yhteisöömme tuoda.
Sosiaalinen peili voi olla hyödyllinen monessa mielessä. Jos osaamme kuunnella sen sanomaa, se voi kertoa meille tavastamme osallistua ja vastata sosiaalisuuden kutsuun. Minkälainen oma kuvasi sosiaalisessa peilissä on, osaatko ottaa vastaan sen antaman kuvan itsestäsi? Minkälaisena näet itsesi toisissa ihmisissä, mitä he kertovat omilla reaktioillaan sinusta? Onko heidän antamansa viesti totuudenmukainen, vai onko se väritetty heidän oletuksillaan sinusta? Vain sinä tiedät ja tunnet itsesi. Haluatko nähdä oman kuvasi sosiaalisessa peilissä, vai vain sen kuvan, jonka kotipeilisi sinulle näyttää?
Minnkälaisena näet sosiaalisen peilin näyttämän kuvan sinusta? Oletko ehkä toisten seurassa viihtyvä vai enemmän yksinäinen susi, jolle oma seura riittää? Omalla olemuksellamme vaikutamme myös muiden ihmisten elämään. Jokainen kohtaaminen, sana, ilme ja ele voi jättää toiseen ihmiseen jäljen sinusta. Ilmapiirissä, missä tunnet voivasi olla juuri sellainen kuin olet, on helppo ja kevyt olla. Jos taas koet, että sinuun kohdistuu ennakkoluuloja, sinut leimataan tai sinua syyllistetään, tulee epämukava olo. Voit toimia toiselle ihmiselle hyvänä sosiaalisena peilinä, joka kertoo toiselle hyväksynnästä, oikeudesta olla oma itsensä ja kunnioituksesta silloinkin, kun satut olemaan eri mieltä hänen kanssaan.
Sosiaalinen peili voi vääristää asioita siinä missä kotipeilikin. Jos yhteisössäsi on henkistä väkivaltaa tai kiusaamista, vääristymä voi olla suuri. Myös ne yhteisön jäsenet jotka valittavat ja ovat negatiivisia, puhuvat pahaa selän takana tai ovat niin kaikkitietäviä ettei heidän tarvitse kuunnella muita, vääristävät peilisi näkymää. Jos jatkuvasti katsoo itseään vääristyneestä sosiaalisesta peilistä, omakuvakin alkaa vääristyä. Saattaa tulla epävarmaksi omasta roolistaan tai kyvyistään, ei ole varma siitä onko tervetullut vai ei, menettää luottamustaan sosiaalisissa tilanteissa ja tuntee ehkä olevansa osaamaton tai mitätön. Vääristyneen sosiaalisen peilin vaikutus ihmisiin saatta olla hyvin tuhoisa, kuten kiusaamistilanteissa. Voimme kuitenkin jokainen valita olla kannustava ja luotettava sosiaalinen peili toisille. Peili, josta on voimaannuttavaa katsella itseään ja tuntea hyvää oloa siitä, kuka on. Voimme jokainen valita olla peili, josta näkyy hyviä asioita, joiden kautta annamme toiselle ihmiselle mahdollisuuksia nähdä itsensä ja omat kykynsä mahdollisuutena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti