maanantai 1. kesäkuuta 2015

Tina: Kiusaamisen roolipelit

Tervetuloa Valopilkkujen blogiin! Tämän kirjoituksen aiheeksi valitsin kiusaamisen roolipelit, sillä kiusaamisessa minua on usein mietityttänyt ne roolit, joita ihmiset ottavat, tai joihin he kiusaamistilanteissa joutuvat. Kiusaaminen on kuin väkivaltaista roolipeliä, jossa harva roolin saanut tuntee olonsa mukavaksi, on sitten kyseessä koulussa tai työpaikalla tapahtuva kiusaaminen. Kaikki olemme tavalla tai toisella palasia samassa palapelissä, ja omat valintamme vaikuttavat siihen, jatkuuko kiusaaminen vai loppuuko se kokonaan.
Kiusaamisessa on perimmiltään kyse siitä, että kiusaaja hakee, ja usein saakin, fyysistä, verbaalista tai henkistä ylivaltaa suhteessa uhriin. On siis kyse vallasta, sen hakemisesta itselleen keinolla, jonka kautta samalla alistaa muita. Uhrin ja kiusaajan ympärillä oleva ryhmä tukee kiusaamista omien rooliensa kautta. Kiusaajalla on tarve ja halu hallita kohdettaan tai kohteitaan ja sitä kautta vahvistaa omaa rooliaan ryhmässä. Tarve syntyy kiusaajan sisällä ja liittyy hänen tunne-elämän kokemuksiin itsestään suhteessa muihin. Hallitseminen tapahtuu eristämällä uhri muista ryhmäläisistä, mustamaalaamalla häntä, väheksymällä häntä tai hänen taitojaan ja saavutuksiaan sekä manipuloimalla uhria sekä uhrin lähellä olevia ihmisiä. Vallankäytön tarkoituksena on saavuttaa sellainen asema ryhmässä, joka kiusaajasta tuntuu turvalliselta.
Vaikka useimmiten kiusattu on se, joka leimataan liian erilaiseksi, poikkeavaksi tai jollakin lailla vajaavaiseksi, niin kiusaajan tapa suhtautua toisiin ihmisiin on kuitenkin sse asia, joka ei ole terveellä pohjalla. Näin ollen myöskään hänen tapansa toimia ei  myöskään ole sitä, siksi sitä muuttamalla voisimme vaikuttaa kiusaamisen loppumiseen tehokkaammin kuin etsimällä kiusatusta vikoja. Kiusaaja rakentaa rooliaan tietoisesti, hänellä on valta ja hyöty mielessään, ehkä koska kokee alemmuutta tai kateutta tai ei vain ole tietoinen omista heikkouksistaan. Kiusaaja luokassa tai työpaikalla on kuin mustekala, joka ulottaa lonkeronsa kaikkien mieleen ja olemiseen. Siitä kärsii eniten kiusattu, jonka ympäriltä tuki murenee pala palalta ja ystävät kaikkoavat taivaan tuuliin. Vähitellen kiusatun itsetunnosta ei ole juuri mitään jäljellä, ja hän syyttää jo itsekin itseään siitä, mikä ei ole hänen vikansa.
Kiusaamisen roolipeleissä kukaan ei voita, vaan meistä jokainen menettää paljon. Loppujen lopuksi kaikki mukana olijat häviävät, kiusaaja muiden mukana, varsinkin jos kiusattu antaa periksi ja siirtyy muualle ja kiusaaja saa jäädä. Kiusaaminen jatkuu ja yhä useampi voi huonosti, on jännittynyt ja varuillaan, pelkää, vetäytyy, eikä uskalla olla läsnä omana itsenään. Kiusaaja ei ehkä itse sitä tunnista kuin vasta vuosia myöhemmin, mutta hän on se joka eniten tarvitsee apua, sillä loppujen lopuksi kukaan ei vapaaehtoisesti halua olla kiusaajan kaveri. Jokainen meistä haluaa saada olla rauhassa se mikä olemme. Emme halua että joku muu määrittelee minkälainen saamme tai voimme olla, miten saamme toimia tai millainen meidän tulee olla jotta voimme olla hyväksyttyjä tai saada kuulua porukkaan. Meillä jokaisella myös on oikeus itse määritellä itsemme ja valita millä tavalla ja kenen kanssa haluamme olla siinä ryhmässä, missä milloinkin olemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti