perjantai 6. syyskuuta 2024

 

Miksi koulukiusaamiskokemuksien käsitteleminen on niin vaikeaa?




Olen jo pitkään kipuillut sen kanssa, että minun on ollut äärimmäisen vaikea sanoittaa ja kuvata ja siten käsitellä kouluaikaisia kokemuksiani. Viime aikoina olen alkanut ajatella, että omien kiusaamiseen liittyvien kokemusteni käsittelemisen ja jakamisen on tehnyt vaikeaksi se, että minuun ei ole kohdistunut yksittäisiä erityisen vakavia tekoja, vaan roikuin kuusi vuotta ikään kuin löysässä hirressä ollen lähes päivittäin ”vähäisemmän” halventamisen, pilkkaamisen, eristämisen ja muun ”pienemmän” kiusanteon kohteena. Ymmärrettävän ja johdonmukaisen kertomuksen muotoileminen edes itselle tuntui tässä tilanteessa ylitsepääsemättömän hankalalta. Omista kouluajoistani ja toistuvan kiusaamisen kohteeksi joutumisesta on toisekseen jo lähes kaksi vuosikymmentä ja olen vasta melko äskettäin alkanut aktiivisemmin pohtia menneitä traumaattisia kokemuksiani, mikä varmaankin osaltaan selittää asian käsittelyn hankaluutta.

Lähdin liikkeelle pohtimalla, mistä asioista minua kiusattiin. Minua pilkattiin ainakin siitä, että olin liian laiha ja minulla oli muita enemmän ihokarvoja. Minua pilkattiin kavereita isommista korvista. Minua pilkattiin siitä, kun lauloin musiikin tunnilla liian kovaa. Taisin saada osakseni myös arvostelua pärjäämisestäni liikunnassa, tai ainakin minut valittiin joukkueeseen viimeisenä tai parhaimmillaan toiseksi viimeisenä. Jos luokan tyttöjä oli pariton määrä, jouduin istumaan parittain asetellussa pulpetissa yksin.  Sanomisiani vääristeltiin ja niistä valehdeltiin tyttöporukan ulkopuolisille. Minun annettiin ymmärtää, että en olisi tervetullut mihinkään muihin porukoihin ja sen kyllä sisäistin ja uskoin lopulta erittäin hyvin. Minua pilkattiin, jos pärjäsin kokeessa muita huonommin, mutta myös jos pärjäsin muita paremmin. Sanomista tuli siitäkin, kun yhteiskuntaopin valtakunnallisen kokeen esseeni luettiin luokalleni hyvän arvion saaneena esimerkkinä.

Jotain fyysistäkin vallankäyttöä oli; tönimistä, hiusten nyppimistä, takin hupun irti repimistä, pipon heittämistä lumihankeen ja tavaroiden piilottamista, mutta nämä jäivät omissa muistoissani sivuosaan. Vaikka näkyviä mustelmia ei olisikaan tullut, niin henkisen haavat ulottuivat syvälle ja huomaan arvet edelleen kahden vuosikymmenen päästä.

Nainen, 38