lauantai 17. lokakuuta 2015

Saijan: Kunnioita toista ihmistä

Minä olen törmännyt jostain syystä jatkuvasti kesän ja syksyn aikana siihen, että ihmiset puhuvat toisilleen todella rumasti tai haukkuvat heitä selän takana. Kaupassa useaan otteeseen olen kuunnellut kun äidit tai isät ovat käyttäneet täysin sopimatonta keskustelukulttuuria lastensa kanssa. Mietin myös omia aikojani, kun lapseni olivat pieniä, todella harvoin missään kuuli noin huonoa ja rumaa käytöstä lapsia kohtaan.
Niin metsä vastaa, kun sinne huudetaan!
Kiusaamisasioissa kunnioiuksen puute on aina nähtävillä ja kuultavilla. Me opimme jo pieninä ihmisinä sen, kuinka vanhempamme puhuvat meille, minkälainen tapa heillä on kohdata toisia ihmisiä sekä erilaisuutta. Opimme mallista. Hoidossa ja koulussa olessamme opimme myös kaikilta ympärillä olevilta mallia toisen ihmisen kohtaamiseen. Mikä on oikein ja mikä on väärin on myös mallioppimista sekä kotoa lähtevää arvoa ja normia. Näiden nähtyjen ja kuultujen mallien voimasta sekä oman persoonamme vaikutuksesta luomme käsityksen keskusteluun ja kanssakäymistaitoihin toisten ihmisten kanssa. Kukaan ei ole toistaan parempi ja kaikki ihmiset ovat ansainneet hyvän käytöksen itselleen ja toisille. Olisi mahtava asia, että kotona ymmärrettäisiin keskittyä arvostavaan käyttäytymismalliin ja se jatkuisi lapsen ja nuoren elämässä, saaden aikaan rehdin ja hyväkäytöksisen ihmisen meidän yhteiskuntaamme.
Kiusaamistilanteissa törmäämme kunnioituksen puutteeseen tai sitä ei ole olemassakaan. Toinen loukkaa toisen kunniaa. Pahan puhuminen, ilkeät käytöstavat, valehtelu, salailu, kiinni käyminen ovat tästä hyviä esimerkkejä. Tässä asiassa meillä aikuisilla on oikeasti miettimisen paikka! Mitä hyväksymme lapsiltamme ja nuoriltamme käyttäytymisessä? Osaammeko tukea ja ohjata lasta ja nuorta kunnioittamaan kaiken ikäisiä ja kaikenlaisia ihmisiä.
Hyvin todellisessa meilessä elämme keskinäisessä vuorovaikutussuhteessa. Me kaikki olemme väistämättömän vuorovaikutuksen verkostossa, meidät on kudottu yhteisen kohtalon kudokseen. Se, mikä vaikuttaa yhteen suoranaisesti, vaikuttaa muihin epäsuorasti. En voi koskaan olla mikä minun tulisi olla, ennen kuin sinä olet mikä sinun tulisi olla; etkä sinä voi koskaan olla mitä sinun tulisi olla, ellen minä voi olla mikä minun tulee olla. Tämä on todellisuuden yhteenkietoutunut rakenne.
- Martin Luther King Jr.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti