torstai 28. huhtikuuta 2016

Raunamaija: Mitä OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmä on? (OLLAAN KAVEREITA!™)

OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmä keskittyy lapsen itsetunnon myönteisen kehittymisen kautta kiusaamisen ennaltaehkäisyyn sitä sen kummemmin kuitenkaan korostamatta. Iloinen yhdessä puuhaaminen sekä oman itsen toimiminen ryhmässä omana yksilönään auttaa lasta luomaan myönteisiä kokemuksia itsestään ja muista. Siten itsen ja toisen kunnioittaminen syntyy kuin itsestään ilman sormella osoittelua tai varsinkaan ilman sormella heristelyä.
Taide ja luovuus, mielikuvituksen lennon ja lapsuuden vaaliminen ovat OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmän peruskalliota. Myös motoristen taitojen kehittyminen luovan liikunnan ja erilaisten liikuntaleikkien kautta tapahtuu huomaamatta ja ohjaajan luottamuksen osoittamisen ja kannustuksen kautta.
Lapset saavat kokea omat tunteensa ja tulla sen hetkisessä vireystilassaan mukaan toimintaan ja jos ei halua tulla, on sekin ollut ok. Olemme menneet yhdessä läpi tunteiden tuiskun ja selvinneet siitä ihan kunnialla. Toivon, että kaikki tuokioihin osallistuneet lapset ovat kokeneet tulleensa nähdyiksi ja kuulluiksi omina itsenään. Toivon myös, että he ovat kokeneet tulleensa ymmärretyiksi, joskin täytyy todeta, että välillä on tehnyt tiukkaa, mutta kun olen yrittänyt heittää aikuisen ajattelun nurkkaan, olen päässyt ehkä hiukan jyvälle. Ja sitä parempi minulle, mitä tiukemmin olen joutunut ponnistelemaan. Ylimielisyyteen meillä aikuisilla lasten suhteen, eikä minkään muunkaan, ole todellakaan varaa. Oppia ikä kaikki, kuten mainio kansanviisautemme toteaa.
Muistellaan, mitä toivoimme, että olisimme itse lapsina aikuisilta saaneet ja annetaan me nyt se kaikki hyvä, nimenomaan henkinen, omille lapsillemme sekä haleja että huomiota!!

torstai 21. huhtikuuta 2016

Raunamaija: OLLAAN KAVEREITA! ensimmäinen blogikirjoitus (OLLAAN KAVEREITA!™)

OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmän pilottivaihe on edennyt huhtikuuun 2016 loppuun. Uskomaton, monia nousuja ja laskuja sisältänyt matkamme on ennättänyt sinivuokkojen orastavaan kukoistukseen. Miten jakaa kaikki nämä tunteet ja kokemukset?
Kiteytän sen lauseeseen: Kiitos kaikille!
Ilman teitä, hyvät Valopilkun Tina ja Saija; Harjulan Setlementti ry:n Ari, Riku ja Tuuli sekä muu henkilökunta; Lounaan ja Niemen päiväkotien ihana henkilökunta ja loistavat lapset, ei olisi OLLAAN KAVEREITA!™ -menetelmää eikä tätä matkaakaan! 
Ja mihin sitten päädymmekään lopulta? Uskon, että ainakin askelen verran kohti parempaa maailmaa vailla kiusaamista, sen rujoa ja rumaa olemusta, joka ei tahdo kenellekään mitään hyvää.
Kun olen nyt saanut työskennellä taas yli vuosikymmenen jälkeen 3-6-vuotiaiden lasten kanssa, huomaan jälleen kerran sen, kuinka pyhää lapsuus on, kuinka kallisarvoista ja varjeltavaa. Ja tässä olemme avainasemassa me aikuiset: meidän tehtävämme on suojella, varjella, rakastaa ja ohjata lapsiamme. Sekä myös luottaa lapsen intuitiiviseen kykyyn tuottaa vastauksia, jotka ns. yksinkertaisuudessaan loksauttavat auki minunkin leukani kerran toisensa jälkeen. Kuinka tervehdyttävää!
Me aikuiset sorrumme usein siihen, että olemme oikeassa. Ihan periaatteen takia. Kun sitten menee lapsen tasolle, ihan fyysisesti polvilleen tai lattialle istumaan, keskustelee lapsen kanssa silmätysten ja kuuntelee mitä lapsi puhuu, jollakin ihmeellisellä tavalla hänen näkökulmansa maailmaan ja varsinkin omiin asioihinsa, kokemuksiinsa ja tuntemuksiinsa on monesti enemmän järkeenkäypää kuin meidän aikuisten. Mitä me tunnumme kadottavan kasvaessamme aikuisiksi?
En tiedä, mutta sen tiedän, että tämän viime syksystä alkaneen yhteistyövuoden Harjulan Setlementti ry:n Lounaan ja Niemen päiväkotien kanssa olen saanut itselleni, näin itsekkäästi ajateltuna, jotain todella tärkeää; lapsuuttani aikuisen näkökulmasta. Ja vanha sanonta: Kun antaa nin saa, on osoittanut itsensä NIIIIIN paikkaansapitäväksi jälleen kerran. Annetaan ja saadaan, hymy ja hali päivässä vaikka näin aluksi!

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tina: Kiusaamisen jälkihoidon tärkeydestä

"Kaikkein tärkeintä oli tulla kuulluksi ja ymmärtää, että nyt voin itse vaikuttaa omaan tilanteeseeni."
Näin sanoi yksi Valopilkun jälkihoidon piirissä ollut nuori nainen jokin aika sitten. Hänen sanansa jäivät mieleen, koska niihin kiteytyy hyvin kiusaamisen jälkihoidon merkitys. Jälkihoito auttaa käsittelemään kiusaamiskokemukseen liittyviä tunteita, antaa tukea kiusaamisen jälkiseurausten purkamiseen sekä kannustaa tulevaisuuteen suuntautumisessa ja omien unelmien toteuttamisessa.
Kiusaamista kokeneelle ihmiselle yksi tärkeimmistä ja suurimmista asioista, mitä hän kokemuksensa jälkeen joutuu tekemään, on rakentaa oma identiteettinsä uudelleen. Kuka olen, jos en olekaan se "surkimus", "tyhmä" tai "mitätön", mitä olen vuositolkulla saanut kuulla olevani? Kuka olen, kun en ole se avuton ja aina sivuun jäävä hiljainen? Matka omaan itseen voi olla pitkä tai lyhyt, joku löytää todellisen itsensä helpommin ja toiselle itsen löytämiseen vievä tie on mutkikkaampi ja kuoppaisempi. Kuljettava tie suoristuu usein huomattavasti, kun saamme mahdollisuuden tukeen ja omien ikävien kokemusten läpikäymiseen asiaa ymmärtävän ihmisen kanssa.
Jokaiselle kiusaamista kokeneelle on mahdollista löytää itsestään vahvuuksia ja kohdata itsensä uudelleen jälkihoidon kautta. Kiusaamisen jälkihoito on tärkeää, koska se avaa ihmiselle mahdollisuuden jättää ikävät kokemukset taakseen ja suuntautua elämässään eteenpäin. Eteenpäin voi suuntautua vain, jos ei ole liian suurta taakkaa kannettavaan. Voimme pärjätä, vaikka kannamme taakkaa, mutta jotta todella selviydymme ja voimme elää täysipainoisesti, meidän on voitava jättää se kaikista painavin reppu sivuun. Meidän ei tarvitse jäädä uhriksi koko loppuelämäämme, vaan meillä kaikilla on oikeus nauttia elämästämme, tulla arvostetuiksi sellaisina kuin olemme ja olla kunnioitettu jäsen yhteisössämme!
Kiusaamiskokemus tulee ehkä aina olemaan osa identiteettiämme. Mutta sen ei tarvitse olla muuta kuin vain osa jo menneitä kokemuksiamme. Kun onnistumme purkamaan kokemuksen hyvällä tavalla, sen ei enää tarvitse vaikuttaa tulevaisuuteemme ratkaisevalla tavalla. Kiusaamisen jälkihoito kannattaa!